perjantai 21. huhtikuuta 2017

Muutoksia

Täälä tapahtuu ja tehdään aina jotain ja hyvä niin, pitää mielen virkeänä. Joskus, todella harvoin, käy mielessä ajatus: olisi jo valmista. Se ajatus lähtee yhtä nopeasti pois. Onneksi ei ole valmista. On aina jotain mitä suunnitella ja tärkein, tehdä jotain mielekästä! Asia erikseen on virheet mitä on tullut tehtyä. Keittiön lattiasta on alkanut maalinpoisto. Olisi helpompi syyttää siitä jotain muuta ja sanoa, miksi tämä lattia on maalattu. Tämä tulee olemaan hidas projekti, ei ole kevyintä hommaa. Käsin kaapimella aion ottaa kaiken pois. Kokeilin speadheateria, mutta en uskalla sillä ottaa. Lattiassa on niin suuria rakoja, ei tarvitse olla kuin vähän pölyä raossa niin tulipalo on taattu.


Puolet lattiasta on otettu. Kuvassa näkyvät nyt kauneimmat lankut. Ajanpatinoimat, tummanruskeat, leveät, siis aivan täydelliset. Pieni propleema on se, että nuo loput mistä on maalit poistamatta ovat erilaisia. Kapeita ja myös erivärisiä. Luulen että tuossa keskellä keittiötä on mennyt aikoinaan seinä. Yli sata vuotta sitten ei nykyistä kuistia ole ollut ja nämä leveät lankut ovat  varmasti porstuan lattia. Olen myös miettinyt mitä teen lattialle sitten, kun maalit on poistettu. Vernissa lattia kiinnostaa kovasti. Sillä ehkä saisin koko lattiasta tummanruskean ihan niin, kuin nuo levet lankut. Mitään kokemusta ei ole vernissan käytöstä lattiassa. Mielelläni kuulisin jos jollain on!
Keittiössä tapahtuu muutakin muutosta tällä hetkellä, siitä myöhemmin lisää.


Viikko sitten putsasin isontuvan hirsiseinän. Pieni asia, mutta häiritsevä. Hirsien välissä on tietenkin sammaleet, mutta niitä pursusi yli äyräiden. Poistin vain sen verran, että saan pellavariveet nauhaksi kauniisti hirsien väliin. Pesin myös seinän pellavaöljysuovalla. Siinä vierähti melkein päivä.


Mietin laitanko tämän kuvan, mutta yrittäkää olla näkemättä tuota tv:tä, ruma kapistus. Vanha iso valkoinen astiakaappi lähti uuteen kotiin. Se on ollut tuossa klahvilipaston paikalla. Nyt siis esille tuli vanha oviaukko. Eli isoontupaan on varmasti mennyt kaksi oviaukkoa ennen. Sitä emme voi valitettavasti ottaa käyttöön, koska keittiön ainoa pitkä taso menee seinän takana ja keittiöstä ei jäisi mitään jäljelle. Nyt odotan vain joskus saavani tuohon seinälle kauniin vanhan lautashyllykaapin.


Jonkun mielestä ruma näky, sähköjohdot. Minun mielestä tämä kuuluu vanhassa talossa näkyä.


Asia mitä olen jo pitkään miettinyt on isontuvan järjestys. On vain tuntunut, että jotain muutosta on tapahduttava. Olen miettinyt kaikkia vaihtoehtoja, mutta en keksinyt mikä sielä on pielessä. Muutama päivä sitten ymmärsin mikä on pielessä. Liikaa huonekaluja. Nyt haluan kuulla teidän mielipiteitä! Miltä tämä näyttää? Tuvanpöytä oli siis ennen sinisen sohvan edessä. Pienen nojatuolin paikalla on ollut Ikean Ektorp sohva. Mielestäni sininen sohva tulee kauniimmin esille, kun pöytä ei ole edessä. Tuvanpöytäkin näyttää vielä kauniimmalta uudella paikalla. Nyt täytyy etsiä kaksi vanhaa penkkiä jotka tulevat pöydän pitkille sivulle ja pöydän päihin tulevat tuolit. Penkkejä on vain tosi vaikea löytää. Kuistin penkki on tällä hetkellä pöydän kanssa, mutta laittaisin sen mielelläni takaisin kuistille. Tämä järjestys tuntuu hyvältä ja on ihana saada koko keskilattia tyhjäksi. Pesua odottavat upeat samanlaiset pohjalaiset räsymatot jotka varmasti näyttävät upealta, kun pääsevät kunnolla esille. Jos tämä järjestys jää, ektorp menee myyntiin. Mitä minä sillä teen, kun on jo kaksi vanhaa sohvaa :)

Jääkö tämä vai palautetaanko vanha järjestys? Minusta tämä on parempi ja viihdyn tässä itse :)


                                                                     - Mia -

21 kommenttia:

 1. Olet niin samanlainen kuin minä, rakastan näitä ikuisuus projekteja ja jopa ahdistun ajatuksesta että koti olisi niin valmis että siinä vaan asutaan ja ollaan ilman remppoja ja muutoksia. Olen jopa niin höperö, että kova halu vaihtaa koko kotia tulee aina kun olemme asuneet muutaman vuoden talossa. Jos minulta kysyttäisiin, niin voisin olla taas aivan valmis ottamaan uuden mummonmökki projektin : )
  Kaunista teillä on ja lattiasta tulee varmasti upea! Nuo virheetkin on tullut tutuksi, viimeisin ruokailutilan tapetti josta olenkin blogissa kertonut : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vielä sellainen ihminen, että mielummin teen jotain, kuin istun vain :). Olisin myös valmis uuteen vanhan talon projektiin. Ne ovat niin kiehtovia!
   Lattiasta tulee hieno heti kun maalit on poissa ja voi jäädä sellaiseksikin eli suopakuurattavaksi.
   Kiitos Johanna kommentista ja tsemppiä omiin valintoihin!

   Poista
 2. Mahtavia lankkuja ja hengästyttävän kauniita vanhoja huonekaluja olet löytänyt! Eiko ole aika kovaa hommaa tuo hirsien pesu? Kävi kyllä ihan urheilusta, kun pesin meidänkin talon hirret läpi..

  Minusta järjestys näyttää hyvältä. Tulee vähän ilmavuutta kun ei ole liikaa tavaraa ja kauniit huonekalut senkun korostuvat. Mä oon kans meidän tuvan kalustusta pyöritellyt mielessä. Nyt kun siellä on vielä ollut lasten sänkyjä, ei ole ollut mahdollista kalustaa sitä oikein kunnolla. Sohva ja nojatuolit on aina vähän ongelmallisia, kun ne oikeen millään tunnu istuvan tällaiseen tupaan. Ja kuitenkin on ihan kiva että olkkarissa on vähän pehmeämpiäkin istuimia. Mä oon nyt alkanut haavella myös niistä seinänvieruspenkeistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Lankut ovat juuri sellaiset mitä toivoisin joka huoneessa olevan :). Onhan tuo hirsien pesu kovaa hommaa. Minä ajattelin, että nopeastihan tuo on otettu, mutta ei se niin menny..

   Sitä minä myös heti ajattelin, kauniit huonekalut vain korostuvat, kun ei ole huone täynnä tavaraa. Kun menen esim.talonpoikaismuseoon, tuntuu siltä, että tulisin kotia :) niin miksi en voisi sisustaa kotiani sillä tavoin. Meidän koti ei seuraa trendejä vaan se on tärkeintä, että itse viihtyy. Pian sinäkin pääset laittamaan tupaa, kun lasten sängyt siirtyvät pois. Odotan kyllä mielenkiinnolla! Niin, ne seinänvieruspenkit ovat ihania.. paljon olisi vielä mitä haluaisi, mutta näitä vanhoja talonpoikaishuonekaluja on niin vaikea saada..

   Poista
 3. Keittiölattiasta tulee kaunis, tsemppiä raapimiseen! :) Isotupa on niin kaunis noin, ja vielä kun uudet (siis vanhat) räsymatot tulevat sinne... Ihanaa! ♡
  /Heidi, joka ei jaksanut kirjoittautua sisään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Erityis kiitos henkisestä tuesta :) <3

   Poista
 4. Upeat lankut! Ja tupa on ihana...

  VastaaPoista
 5. Teillä on niin kaunista! Vanhat kalusteet ovat tosi ihania. Kierteletkö huutokaupoissa? Regionlinesta olen tehnyt hyviä ostoja, kannattais ehkä sielläkin kysellä penkkejä ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä en haluakkaan muuta, kuin vanhoja huonekaluja :). Kyllä joskus tulee käytyä huutokaupoissa ja sielä voi tehdä löytöjä. Ja hei, kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Ensimmäisenä ajattelin tuosta tuvastanne, että "oih, miten ihanasti tilaa lattialla!" Sitten luin eteenpäin ja ihastelit itse samaa. Mikä mahtava tilan tuntu huoneessa nyt on. Minä laittaisin siis ektorpin kiertoon :).

  Mielessäni myös jo näen sen ihanan vanhan astiakaapin vanhan oviaukon edessä. Minäkin haaveilen joskus omistavani astiakaapin. Niitä kauniita astioita kun jo olisi, mutta pitäisi saada niille arvoisensa paikka ;).

  Mikä maalatussa lattiassa oli vikana, saako kysyä? Onko vain mieli muuttunut, että maalaamaton on parempi vai oliko maalissa ihan jotain vikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilmi! Kyllä tämä tuntuu nyt hyvältä järjestykseltä. Ihmettelen kovasti miten en aikaisemmin tätä hoksannut ja miten täynnä huone oli ennen :).
   Niin minäkin näen oviaukon edessä kaapin :) nyt on turhat huonekalut myyty ja nyt vain odotellaan, että sellainen tulee joskus vastaan. Kauniit astiat vaativat arvoisensa paikan! Olen kerännyt Fasaani sarjaa ja sen takia haaveilen lautashyllykaapista, sielä ne olisivat myös näkyvillä.

   Lattian kanssa on vain mieli muuttunut. Lankut ovat vain niin hienot ilman maalia ja niistä tulee aivan erilainen tunnelma. Talvella kun aloitin raapimisen huomasin yhden asian, se mistä maalia oli otettu pois niin lattia oli lämmin. Aivan uskomaton ero! Olisin silloin joskus edes maalannut lattian pellavaöljymaalilla..

   Poista
  2. En ollut ajatellutkaan tuota lämpöeroa puisen ja maalatun välillä. Hyvä pointti ja pistää miettimään omiakin tulevia valintoja.

   Poista
  3. Nyt ymmärrän miksi puulattiaa sanotaan lämpimäksi :)

   Poista
 7. Tsemppiä lattian raaputteluun! Tuvan järjestys näyttää oikein hyvältä ja tilan tuntu on mukava. Ihanan pöydän olet löytänyt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Järjestys on nyt pysynyt näin ja näin se tulee jäämään :)

   Poista
 8. On teillä siellä kovasti puuhaa, mutta niin paljon kaunista olette saaneet aikaiseksi<3
  Tsemppiä lattian puhdistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Tsemppiä lattian kanssa kyllä tarvitaan :))

   Poista
 9. Mitä lattialle kuuluu ja kesään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä! Lattian raapimista jatketaan syksyllä koska nyt on mukavempi olla pihalla touhuamassa :). Kesään kuuluu hyvää ja kaikkea pieniä projekteja on työn alla, mutta myös vain nauttimista ihanasta kesästä.

   Poista